Mikor találták fel a kandallót?

By | augusztus 26, 2020

Tűz volt az egyik legszélesebb körben használt felfedezések az egész világon, és ez vezetett a találmány a kandalló. Figyelembe véve az öt kínai elemek: Tűz, Fa, Föld, Fém és víz, könnyen felismerhető, hogy a kandalló tartalmazza ezeket. A kandalló már körül, mivel a tűz lehet világítani egy szobában, egy lyuk a tetőn, de az első kandallók úgy tűnt, hogy épült a Római Birodalom, és csak a gazdag polgárok engedhették meg maguknak. Kezdetben kőből épültek, de a nagyon magas hőmérséklet miatt nagyon gyakran meg kellett változtatni.

Később, amikor az emberek elkezdték előállítani a vas kivonatot, megváltoztatták a kandallók építésének módját. Néhány vaslemezek kerültek a falakon a kandalló, hogy megvédje azt. 1624-ig nem történt más jelentős változás, amíg louis Savot építész, aki a Louvre-ban dolgozott, fel nem talált és kifejlesztett egy fajta kandallót, amelyben a levegőt a kandalló alatti és a tűzrács mögött húzták ki, amelyet a kéményben lévő grillen keresztül a kandallópárkányba bocsátottak.

A következő évszázadokban a kandalló vált szükségszerűvé. Fejlődése úgy tűnt, hogy virágzik a viktoriánus időszakban. Ezen túlmenően, a korábban említett összekeverni az esztétikai oldalon, és az egyszerű kandalló átalakult igazi műalkotások, amelyek inspirálják a kőfaragók manapság. Tény, hogy a híres emberek, mint Benjamin Franklin is részt vett a fejlesztés a kandalló rendszer. Tervezett egy öntöttvas kályhát, amely hatékonyabban melegíti a szobát, de a probléma az volt, hogy a füst terjedt a szobában. Ez a rendszer a kandalló közepén a szoba javult Franklin magát, és ő kapta a szabadalmat erre a találmányra.

Mégis, az egyetlen, aki tökéletesítette a találmány volt David Rittenhouse, aki hozzá egy cső hajlított 90 fokban a hátsó a kályha, hogy az volt a célja, hogy közvetlen a füst egy kémény. Egy másik személy érdekelt a “dohányzás kémények Londonban” volt Earl Rumford, más néven Benjamin Thompson. A kandalló sokkal nagyobb volt, mint a többi tervez, és ez sokat segített a füst eltávolításában.

Abban a pillanatban olyan sokféle kandallók és az általuk használt különböző üzemanyagok. A klasszikus fából a kandallók is sikerült lenyelni a földgázt. Ez utóbbi nak nagy előnye van, ha nincs több hamu, és a favásárlás terhét már régóta elfelejtették. Azt mondják, hogy semmi sem hasonlítható a villogó táncoló lángok áthaladó kandalló. De manapság vannak gáznaplók, amelyek annyira hasonlítanak az igazira, és mindenki élvezheti az általa létrehozott légkört.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük